Παραδοσιακός Σύλλογος Βλάχικου Γάμου
vlaxikosgamos-facvicon

Ο Παραδοσιακός Σύλλογος του Βλάχικου Γάμου Θήβας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία μιας ομάδας ‘’Βλάχων’’ που αντιπροσώπευε όλες τις παρέες, το 2007, μετά από προτροπή και βοήθεια του ‘’Καπετάνιου’’ Θανάση Αρκούδη.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση, η ανάδειξη και η προβολή του εθίμου του Βλάχικου Γάμου που αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός και τη μεγαλύτερη γιορτή για την πόλη της Θήβας, αλλά και σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο της Ελλάδας, καθώς καταχωρήθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο σύλλογος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, συμμετέχει στην διοργάνωση του Βλάχικου Γάμου κάθε χρόνο τις απόκριες σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας, καταβάλλοντας προσπάθειες για τη σωστή απόδοση του εθίμου με την επαναφορά στοιχείων που τείνουν να εκλείψουν.

Παράλληλα διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις στην πόλη της Θήβας με σκοπό την ενημέρωση, κυρίως των νέων, σε ότι αφορά στα στοιχεία που συνθέτουν το περιεχόμενο αυτού του σπουδαίου λαϊκού δρώμενου.

Θεωρούμε χρέος μας όπως οι παλαιότεροι το παρέδωσαν σε εμάς, έτσι και εμείς να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Επίσης συμμετέχουμε στοχευμένα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές προβάλλοντας το έθιμο του Βλάχικου Γάμου και την πόλη μας.

Στην προσπάθειά μας έχουμε ανάγκη την στήριξη και την συμπαράσταση όλων των Θηβαίων, γιατί ο Βλάχικος Γάμος αποτελεί πραγματικά σπάνιο πολιτιστικό θησαυρό για την πόλη της Θήβας, μια κοινή κληρονομιά, που όλοι έχουμε υποχρέωση να διασώσουμε και να αναδείξουμε.