Καλωσόρισμα προέδρου Παραδοσιακού Συλλόγου Βλάχικου Γάμου Θήβας, Γιώργου Γαστουνιώτη

Το έθιμο του Βλάχικου Γάμου της Θήβας αποτελεί ένα από τα αποκριάτικα λαϊκά δρώμενα που τελείται με έντονο βιωματικό τρόπο από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ενσωματώνει στοιχεία των εθίμων βλάχικων πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θήβας, τα οποία και σατιρίζει, σε ένα ζωντανό ζύμωμα με την πολιτιστική παράδοση της πόλης μας και κατάλοιπα αρχαίων διονυσιακών τελετών. 

Ο Παραδοσιακός Σύλλογος του Βλάχικου Γάμου ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό την διατήρηση, την ανάδειξη και την προβολή αυτού του σημαντικού πολιτιστικού στοιχείου της πόλης μας.

Σε αυτή την προσπάθεια προβολής και ενημέρωσης σχετικά με το έθιμο, θεωρούμε ότι συμβάλλει θετικά η κατασκευή της ιστοσελίδας vlaxikosgamos.gr με πρωτοβουλία του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας.  Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να διαβάσει για τον Βλάχικο Γάμο, να παρακολουθήσει βιντεοσκοπημένες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας και να δει σπάνιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του Συλλόγου.

Σε συνέχεια του έργου των προηγούμενων διοικήσεων, από το 2015 που αναλάβαμε , στηρίξαμε ενεργά την διοργάνωση του εθίμου αλλά και την προβολή του με διάφορες δράσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός ύπαρξης του Συλλόγου και οφείλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την ενεργό συμμετοχή τους σε κάθε προσπάθεια μας.

Με πρωτοβουλία μας ηχογραφήθηκε ένα CD με τα τραγούδια και τους χορούς του βλάχικου γάμου, με τα παραδοσιακά όργανα, την πίπιζα και το νταούλι. Το CD αυτό αποτελεί μια καταγραφή της μουσικής παράδοσης του τόπου μας και ιδιαίτερα του εθίμου της πόλης και μια παρακαταθήκη για τους νέους της πόλης.

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου θεωρώ ότι ήταν η ένταξη του Βλάχικου Γάμου της Θήβας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, με την καθοδήγηση και την συμβολή της κ. Μάχης Οικονόμου και του Γιώργου Στουραΐτη.

Επίσης συμβάλαμε, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και τον Δήμο Θηβαίων, στην έκδοση του βιβλίου ‘’Διαβατήρια Ευετηρικά Δρώμενα’’, με τα πρακτικά της ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θήβα, με πρωτοβουλία του συλλόγου μας, τον Σεπτέμβριο του 2011 και περιλαμβάνει την μελέτη για τον Βλάχικο Γάμο της Θήβας. 

Πιστεύω ότι είναι σημαντική η συμβολή του Συλλόγου τόσο στην διατήρηση του εθίμου, όσο και στην προβολή του σε όλη την Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις δράσεις και καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την λαϊκή παράδοση, να συνδράμουν και να στηρίξουν το έργο μας.

Η πανδημία που έπληξε τη χώρα δεν επέτρεψε την διοργάνωση του Βλάχικου Γάμου, όπως και κάθε άλλο έθιμο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι από τις ελάχιστες φορές τις τελευταίες δεκαετίες που δεν ακούστηκαν νταούλια και πίπιζες τις Απόκριες. Διαφυλάσσοντας όμως την υπέρτατο αγαθό, που είναι η υγεία, συγκεντρώνουμε δυνάμεις και προετοιμαζόμαστε ώστε όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν να κάνουμε τον Βλάχικο Γάμο καλύτερα από κάθε άλλη φορά και πάντα με την ίδια αγάπη για το έθιμο και την λαϊκή μας παράδοση. 

Εύχομαι σε όλες και όλους υγεία και του χρόνου στο μέτρο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου

Γιώργος Γαστουνιώτης