Δήμαρχος Θηβαίων
dimarxos-thivas
Γιώργος Αναστασίου

Xαιρετισμός Δημάρχου Θηβαίων

Ο Βλάχικος Γάμος, ένα πανάρχαιο αποκριάτικο έθιμο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Θήβας. Εμφανίζεται στην πόλη της Θήβας γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, συνδυάζοντας έθιμα και συνήθειες των βλάχικων πληθυσμών που είχαν εγκατασταθεί στη Θήβα με στοιχεία της διονυσιακής λατρείας, έτσι όπως είχαν διασωθεί στις μνήμες των κατοίκων της πόλης-γενέτειρας του Διονύσου, θεού του γλεντιού και του κρασιού.

Ο Βλάχικος Γάμος έχει συμπεριληφθεί από το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού,  έπειτα από ενέργειες του Δήμου Θηβαίων, του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας και του Παραδοσιακού Συλλόγου Βλάχικου Γάμου Θήβας. 

Στο Εθνικό Ευρετήριο χαρακτηρίζεται ως «Ανοιξιάτικο ευετηρικό, ευγονικό δρώμενο το οποίο επιτελείται την περίοδο των Απόκρεων και συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής και κορυφώνεται την Καθαρή Δευτέρα. Παρουσιάζεται ως σάτιρα ενός παραδοσιακού γάμου, ως εικονικός ποιμενικός γάμος, ως μια γαμήλια τελετουργία, η οποία συνίσταται από επιμέρους τελετουργικές πράξεις οι οποίες συνδέονται με «τάξη» και κανόνες ακολουθίας μεταξύ τους και στην οποία παλαιότερα συμμετείχαν μόνο άντρες σε όλους τους πρωταγωνιστικούς και δευτερεύοντες ρόλους».

Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν ο λόγος που τα τελευταία δύο χρόνια οι Βλάχοι δεν χόρεψαν, ούτε γλέντησαν, συμπαρασύροντας με το κέφι τους και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ούτε και φέτος τη ζωντανή αναβίωση αυτού του πανάρχαιου εθίμου. Μπορούμε όμως να τους υποδεχθούμε στο ψηφιακό τους «σπίτι» και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα που δημιούργησε ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας και είναι αφιερωμένη στον Βλάχικο Γάμο. Στο site μπορεί κανείς να βρει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες, τόσο για τον Βλάχικο Γάμο όσο και για την περιοχή της Θήβας.

Χαιρετίζω την αξιόλογη προσπάθεια και προσκαλώ τον κόσμο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα, συμμετέχοντας έστω και ψηφιακά σε αυτό το έθιμο που όλοι αγαπάμε.

Ο γάμος ως τελετουργική πράξη, συμβολίζει την απαρχή ενός «ταξιδιού» που οδηγεί στη γέννηση της ζωής και την έναρξη ενός νέου κύκλου. Παρά τις προκλήσεις και αντιξοότητες, το έθιμο του Βλάχικου Γάμου παρέμενε και παραμένει «ζωντανό» και αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού θησαυρού της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων,

Γεώργιος Αναστασίου